



Fourth meeting of the EECA Judges' Forum on HIV, Human Rights and the Law

17-18 November 2022 Tbilisi, Georgia (hybrid format)

PRELIMINARY AGENDA

DAY 1 – 17 NOVEMBER 2022, THURSDAY

		TIME				
Kyiv, Chisinau	Istanbul	Tbilisi	Dushanbe, Tashkent	Astana, Bishkek	TOPIC	MODERATORS/SPEAKERS
7:30-8:00 (30 min)	8:30-9:00 (30 min)	9:30 -10:00 (30 min)	10:30-11:00 (30 min)	11:30-12:00 (30 min)	Connection and registration of participants	
8:00-9:00 (1 hour)	9:00-10:00 (1 hour)	10:00-11:00 (1 hour)	11:00-12:00 (1 hour)	12:00-13:00 (1 hour)	Session 1: Opening	Moderator: Ketevan Meskhishvili, Judge of Tbilisi Court of Appeals, Professor of the Free University of Tbilisi, Georgia, Member of the Forum Steering Committee
8:00-8:40 (40 min)	9:00-09:40 (40 min)	10:00-10:40 (40 min)	11:00-11:40 (40 min)	12:00-12:40 (40 min)	Opening and welcoming notes	Speakers: Gerd Trogemann, Manager, UNDP Istanbul Regional Hub Anna Chernyshova, UNDP Deputy Resident Representative in Georgia
						Lasha Tvaliashvili, Executive Director of "Real People", an organization of people living with HIV, Chair of the Board of TBpeople Georgia, national network of people affected by TB

		TIME				
					TOPIC	MODERATORS/SPEAKERS
						Prof. Michel Kazatchkine, Special Advisor to WHO Europe
8:40-9:00	9:40-10:00	10:40-11:00	11:40-12:00	12:40-13:00		Office and its Regional Director
(20 min)	Introduction and expectations for the meeting	Speakers: Marina Smelyanskaya, Team Leader, HIV, Health and Development Team, UNDP IRH				
						Mubin Rustamov, acting Regional HHD Programme Specialist, UNDP IRH
						Moderator
9:00-9:30 (30 min)	10:00-10:30 (30 min)	11:00-11:30 (30 min)	12:00-12:30 (30 min)	13:00-13:30 (30 min)		Coffee break/group photo
9:30-10:15 (45 min)	10:30-11:15 (45 min)	11:30-12:15 (45 min)	12:30-13:15 (45 min)	13:30-14:15 (45 min)	Session 2: Overview of HIV epidemic and legal environment in EECA	Moderator: Ketevan Meskhishvili, Judge of Tbilisi Court of Appeals, Professor of the Free University of Tbilisi, Georgia, Member of the Forum Steering Committee
9:30-10:15 (45 min)	10:30-11:15 (45 min)	11:30-12:15 (45 min)	12:30-13:15 (45 min)	13:30-14:15 (45 min)	Brief overview of HIV and the law in EECA	Speakers: Viatcheslav Grankov, Medical Officer on HIV a.i., WHO Regional Office for Europe Aleksandra Volgina, Program Manager, Global Network of People Living with HIV (GNP+)
10:15-11:30 (1 hour 15 min)	11:15-12:30 (1 hour 15 min)	12:15-13:30 (1 hour 15 min)	13:15-14:30 (1 hour 15 min)	14:15-15:30 (1 hour 15 min)	Session 3: HIV criminalization	Moderator: Olena Volkova, Judge of the Yuzhnoukrainsk city court of the Mykolaiv region (Ukraine), Member of the Forum Steering Committee
10:15-10:40 (25 min)	11:15-11:40 (25 min)	12:15-12:40 (25 min)	13:15-13:40 (25 min)	14:15-14:40 (25 min)	History and impact of HIV criminalization	Speakers: Abdurahmon Yokubzoda, Judge of the Supreme Court of the Republic of Tajikistan Anatoliy Leshenok, Vice Chair, "People Plus", Belarus

		TIME					
10:40-11:05 (25 min)	11:40-12:05 (25 min)	12:40-13:05 (25 min)	13:40-14:05 (25 min)	14:40-15:05 (25 min)	International standards and guidelines related to HIV decriminalization: existing documents, their status, gaps	Speakers: MODERATORS/SPEAKERS Timur Abdullaev, UNDP International Consultant Sharof Alanazarzoda, Judge of the Supreme Court of the Republic of Tajikistan, Member of the Steering Committee of the Judges' Forum	
11:05-11:30 (25 min)	12:05-12:30 (25 min)	13:05-13:30 (25 min)	14:05-14:30 (25 min)	15:05-15:30 (25 min)	International experience of decriminalizing HIV	Speakers: Edwin Bernard, Executive Director, HIV Justice Network Aleksandr Atamanchuk, Head of Department of HIV Prevention, Republican Center of Hygiene, Epidemiology and Public Health	
11:30-12:30 (1 hour)	12:30-13:30 (1 hour)	13:30-14:30 (1 hour)	14:30-15:30 (1 hour)	15:30-16:30 (1 hour)	Lunch		
12:30-13:15 (45 min)	13:30-14:15 (45 min)	14:30-15:15 (45 min)	15:30-16:15 (45 min)	16:30-17:15 (45 min)	Session 4: Risk in context of HIV exposure and other offenses	Moderator: Vitalie Budeci, Judge, Chisinau Court, Member of the Forum Steering Committee, Moldova	
12:30-12:45 (15 min)	13:30-13:45 (15 min)	14:30-14:45 (15 min)	15:30-15:45 (15 min)	16:30-16:45 (15 min)	Levels of risk in context of HIV exposure and other offenses	Speaker: Mikhail Golichenko, HIV Legal Network	
12:45-13:15 (30 min)	13:45-14:15 (30 min)	14:45-15:15 (30 min)	15:45-16:15 (30 min)	16:45-17:15 (30 min)	Assessment of risk in context of HIV exposure and other offenses	Speaker: Sharof Alanazarzoda, Judge of the Supreme Court of the Republic of Tajikistan, Member of the Steering Committee of the Judges' Forum Discussion	
13:15-13:45 (30 min)	14:15-14:45 (30 min)	15:15-15:45 (30 min)	16:15-16:45 (30 min)	17:15-17:45 (30 min)	Session 5: HIV status in criminal procedure	Moderator: Olena Volkova, Judge of the Yuzhnoukrainsk city court of the Mykolaiv region (Ukraine), Member of the Forum Steering Committee	

		TIME				
13:15-13:45 (30 min)	14:15-14:45 (30 min)	15:15-15:45 (30 min)	16:15-16:45 (30 min)	17:15-17:45 (30 min)	HIV status in context of criminal procedure (confidentiality in trials)	Speakers: MODERATORS/SPEAKERS Iryna Kushnir, Council of Europe project manager, Representative of the Human Rights Ombudsperson of Ukraine Ulugbek Shukhratzoda, Judge of the Supreme Court of the Republic of Tajikistan
13:45-14:00 (15 min)	14:45-15:00 (15 min)	15:45-16:00 (15 min)	16:45-17:00 (15 min)	17:45-18:00 (15 min)		Coffee break
14:00-14:30 (30 min)	15:00-15:30 (30 min)	16:00-16:30 (30 min)	17:00-17:30 (30 min)	18:00-18:30 (30 min)	Session 6: Closing day 1	Moderator: Ketevan Meskhishvili, Judge of Tbilisi Court of Appeals, Professor of the Free University of Tbilisi, Georgia, Member of the Forum Steering Committee
14:00-14:25 (25 min)	15:00-15:25 (25 min)	16:00-16:25 (25 min)	17:00-17:25 (25 min)	18:00-18:25 (25 min)	Questions and answers	Moderator
14:25-14:30 (5 min)	15:25-15:30 (5 min)	16:25-16:30 (5 min)	17:25-17:30 (5 min)	18:25-18:30 (5 min)	Wrap up	Moderator

DAY 2, 18 NOVEMBER 2022, FRIDAY

		TIME				
Kyiv, Chisinau	Istanbul	Tbilisi	Dushanbe, Tashkent	Astana, Bishkek	TOPIC	MODERATORS/SPEAKERS
8:00-9:00 (1 hour)	9:00-10:00 (1 hour)	10:00-11:00 (1 hour)	11:00-12:00 (1 hour)	12:00-13:00 (1 hour)	Session 7: HIV and human rights: access to justice	Moderator: Khatuna Jinoria, Judge, Tbilisi City Court Chamber of Civil Cases, Georgia
8:00-8:10 (10 min)	9:00-9:10 (10 min)	10:00-10:10 (10 min)	11:00-11:10 (10 min)	12:00-12:10 (10 min)	Opening of day 2	Moderator
8:10-8:20 (10 min)	9:10-9:20 (10 min)	10:10-10:20 (10 min)	11:10-11:20 (10 min)	12:10-12:20 (10 min)	International standards and guidelines related to the rights of people living with HIV	Speaker: Timur Abdullaev, UNDP International Consultant
8:20-9:00 (40 min)	9:20-10:00 (40 min)	10:20-11:00 (40 min)	11:20-12:00 (40 min)	12:20-13:00 (40 min)	Access of people living with HIV, affected by TB and key populations to justice, including	Speakers: Ganna Dovbakh, Executive Director, EHRA

		TIME				
					in context of armed conflicts and other emergencies	Nino Meladze, Representative of the Legal Aid Service of Georgia
						Nicolaj Sonderbye , Senior Democracy and Human Rights Advisor, UNDP RBEC
						Olena Volkova, Judge of the Yuzhnoukrainsk city court of the Mykolaiv region (Ukraine), Member of the Forum Steering Committee
9:00-9:15 (15 min)	10:00-10:15 (15 min)	11:00-11:15 (15 min)	12:00-12:15 (15 min)	13:00-13:15 (15 min)		Coffee break
9:15-10:15 (1 hour)	10:15-11:15 (1 hour)	11:15-12:15 (1 hour)	12:15-13:15 (1 hour)	13:15-14:15 (1 hour)	Session 8: HIV and the rights to education and labor	Moderator: Sharof Alanazarzoda, Judge of the Supreme Court of the Republic of Tajikistan, Member of the Steering Committee of the Judges' Forum
9:15-9:35 (20 min)	10:15-10:35 (20 min)	11:15-11:35 (20 min)	12:15-12:35 (20 min)	13:15-13:35 (20 min)	HIV-related barriers to education	Speakers: Tatyana Zhuravskaya, Anatoly Leshenok, NGO "Lyudi Plyus", Belarus
9:35-10:00 (25 min)	10:35-11:00 (25 min)	11:35-12:00 (25 min)	12:35-13:00 (25 min)	13:35-14:00 (25 min)	HIV and employment	Speakers: Evghenii Alexandrovici Goloşceapov, Equality Council, Moldova
10:00-11:00 (1 hour)	11:00-12:00 (1 hour)	12:00-13:00 (1 hour)	13:00-14:00 (1 hour)	14:00-15:00 (1 hour)	Session 9: HIV and the right to family	Moderator: Olena Volkova, Judge of the Yuzhnoukrainsk city court of the Mykolaiv region (Ukraine), Member of the Forum Steering Committee
10:00-10:30 (30 min)	11:00-11:30 (30 min)	12:00-12:30 (30 min)	13:00-13:30 (30 min)	14:00-14:30 (30 min)	Adoption, custody and guardianship by people living with HIV	Speakers: Baktygul Israilova, Head of the country network of women living with HIV, Kyrgyzstan; Ilimbek Sadykov, Public Health Program Coordinator, Soros Foundation – Kyrgyzstan Khatuna Jinoria, Judge, Tbilisi City Court Chamber of Civil Cases, Georgia

		TIME				
10:30-11:00 (30 min)	11:30-12:00 (30 min)	12:30-13:00 (30 min)	13:30-14:00 (30 min)	14:30-15:00 (30 min)	HIV as a barrier for marriage and a ground for divorce	Speakers: MODERATORS/SPEAKERS Khatuna Jinoria, Judge, Tbilisi City Court Chamber of Civil Cases, Georgia Larisa Aleksandrova, gender and legal expert, NGO "Human Rights Center", Tajikistan
11:00-12:00 (1 hour)	12:00-13:00 (1 hour)	13:00-14:00 (1 hour)	14:00-15:00 (1 hour)	15:00-16:00 (1 hour)		Lunch
12:00- 12:30 (30 min)	13:00- 13:30 (30 min)	14:00-14:30 (30 min)	15:00-15:30 (30 min)	16:00-16:30 (30 min)	Session 10: HIV and the right to privacy	Moderator: TBD
12:00-12:30 (30 min)	13:00- 13:30 (30 min)	14:00-14:30 (30 min)	15:00-15:30 (30 min)	16:00-16:30 (30 min)	Disclosure of the HIV-positive diagnosis	Speakers: Ekaterine Gasitashvili, Justice of the Supreme Court of Georgia Vitalie Budeci, Judge, Chisinau Court, Member of the Forum Steering Committee, Moldova
12:30-13:00 (30 min)	13:30-14:00 (30 min)	14:30-15:00 (30 min)	15:30-16:00 (30 min)	16:30-17:00 (30 min)	Session 11: Claiming moral and material damages in HIV-related cases	Moderator: TBD
12:30-13:00 (30 min)	13:30-14:00 (30 min)	14:30-15:00 (30 min)	15:30-16:00 (30 min)	16:30-17:00 (30 min)	Claiming moral and material damages in HIV-related cases	Speakers: Irma Gelashvili, Professor at the Georgian University, Doctor of Law Timur Khafizzoda, Judge of the Supreme Court of the Republic of Tajikistan
13:00-13:30 (30 min)	14:00-14:30 (30 min)	15:00-15:30 (30 min)	16:00-16:30 (30 min)	17:00-17:30 (30 min)	Discussion	Moderator
13:30-13:45 (15 min)	14:30-14:45 (15 min)	15:30-15:45 (15 min)	16:30-16:45 (15 min)	17:30-17:45 (15 min)		Coffee break
13:45-15:00 (1 hour 15 min)	14:45-16:00 (1 hour 15 min)	15:45-17:00 (1 hour 15 min)	16:45-18:00 (1 hour 15 min)	17:45-19:00 (1 hour 15 min)	Session 12: Forum development, next steps and closing	Moderator Sharof Alanazarzoda, Judge of the Supreme Court of the Republic of Tajikistan, Member of the Steering Committee of the Judges' Forum

		TIME				
13:45-14:15 (30 min)	14:45-15:15 (30 min)	15:45-16:15 (30 min)	16:45-17:15 (30 min)	17:45-18:15 (30 min)	Presentation of the outcomes of the Forum Steering Committee retreat (July 2022) Discussion and approval of the documents	Moderator MODERATORS/SPEAKERS
14:15-14:35 (20 min)	15:15-15:35 (20 min)	16:15-16:35 (20 min)	17:15-17:35 (20 min)	18:15-18:35 (20 min)	Plenary Discussion: Next steps and opportunities for expanding regional collaboration	Moderator
14:35-15:00 (25 min)	15:35-16:00 (25 min)	16:35-17:00 (25 min)	17:35-18:00 (25 min)	18:35-19:00 (25 min)	Concluding remarks Acknowledgments	Marina Smelyanskaya, Team Leader, HIV, Health and Development Team, UNDP IRH Olena Volkova, Judge of the Yuzhnoukrainsk city court of the Mykolaivregion, Ukraine Oksana Koval, Judge of Svyatoshin district court of Kyiv, Ukraine Ketevan Meskhishvili, Judge of Tbilisi Court of Appeals, Professor of the Free University of Tbilisi, Georgia, Member of the Forum Steering Committee Vitalie Budeci, Judge, Chisinau Court, Moldova Sharof Alanazarzoda, Judge of the Supreme Court of the Republic of Tajikistan